DEFİBRİLLATÖRLER

Defibrilatör Cihazı Nedir?

Defibrilator cihazı, kalbin durması (asystole) ya da anormal atış göstermesi (fibrilasyon gibi) gibi hayati önem taşıyan durumlarda, kalbi tekrar normal sinus ritmine döndürmeyi amaçlayan ve kalbe kısa sürekli yüksek değerde akım veren bir elektro şok cihazıdır. Defibrilatör cihazi kalbin hareketini de takip eder.

Defibrilatör Klinik Uygulama Alanı

Defibrilatörcihazları Ameliyathane, Yoğunbakım, Acilservis ve Kardiyoloji Servis ’lerinde kullanılır. Kalbe dışarıdan uygulanan ve değeri 360 joule düzeyine kadar yükselebilen, ya da dahili elektrodlar ile cerrahi uygulamalar sırasında ( 50 joule gibi) ,doğrudan kalp kasına verilen elektrik enerjisi, kalbin normal sinus ritmine dönmesine olanak sağlar. Kalbe defibrilatörle şok verilebilmesi için kalbin ventriküler flatter veya fibrilasyonda olması gerekir. Defibrilatör cihazı, kalpteki VF/VT türü ritim bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır.

Defibrilatör Cihazı Çalışma Prensibi

Defibrilatör, elektrik enerjisini, öncelikle kimyasal enerji olarak depo ettiği bir batarya sisteminden alır bunu bir osilatör devresi, yüksek voltaj trafosu ve yüksek kapasite ve endüktansa sahip bir Kondansatör /Bobin reaktif devresi üzerinden harici ya da dahili elektrodlar aracılığı ile göğüs kafesi üzerinden ya da doğrudan kalbe uygular.  Elektriksel defibrilasyon belirli düzeyde ventriküler uyarıyı sağlar. Şok sayesinde fibrilasyon halindeki ventriküller normale döner. Cihazlar Monofazik ve Bifazik diye iki ana gruba ayrılabilir. Monofazik olanlarda, tek yönlü (pozitif fazlı) akan bir akım göğüs duvarına iletilir. Bifazik defibrilatörlerde, akımın 2 yönlü (pozitif ve negatif) fazı vardır. Bifaziklerde ,şoklamaya 120 J ile başlanır, sonuç alınamaz ise 200, bir sonraki aşamada ise 270 J verilir. Cihazdan cihaza farklılık göstermek ile beraber monofazik cihazlarda 360 J baz alınırken bifazik cihazlarda verilmesi gereken enerji, genellikle 120-200 J civarındadır.  Günümüz cihazlarının neredeyse tamamı, Cardioversion denilen ve kalbin ECG’sini algılayarak, R dalgasına senkronize olan ( sinyaldeki R dalgasının çıkış yönünde bir genlik değerine ulaşıldığında şokun uygulanmasına izin veren) ve bu sayede, T dalgası sırasında akım gönderimine engel olarak, Ventriküler fibrilasyon yaratma riskini ortadan kaldıran bir özelliğe sahiptirler. Defibrilatör elektrik enerjisi üretirken kimyasal enerjiden yararlanır. Bu kimyasal enerji daha önceden bataryada depolanmıştır ve bir osilatör devresine aktarır. Yüksek endüktansa sahip bir kondansatör veya bobin devresi aracılığıyla cihaz kalbe doğrudan veya göğüs kafesi üzerinden akım gönderir. Bu enerji kalbin tekrar çalışması veya normal çalışma durumuna göre dönmesi için gereken belirli düzeydeki uyarıyı sağlar.

Önemli olan T ve R dalgalarının uyumluğudur. Cihazın T dalgası anında akım göndermemesi gerekir. Bu durum ventrüküler fibrilasyona neden olur. Cihazların büyük çoğunluğu bu durumu engeller.

Defibrilatör Cihazı Temel Komponentler

  • Batarya
  • ECG Monitör
  • Defibrilatör Kaşıkları
  • Printer

Defibrilatör Çeşitleri

Defibrilatörler Monofazik ve Bifazik olarak ikiye ayrılır. Monofazik cihazlarda akım tek yönlü (pozitif faz), bifazik cihazlarda akım iki yönlüdür (pozitif ve negatif).

Defibrilatör Aksesuarları

Elektrotlar

Kablolar